Canon Speedlites on Phase One DF?

Discussions regarding Phase One 645 DF / DF+ and Mamiya 645 DF / DF+
Also lens discussion for Phase One and Schneider lenses.

Canon Speedlites on Phase One DF?

Postby NNN635104990611782478 » Mon Aug 12, 2013 6:36 pm

Hi all,

New to Phase One. Til now, shooting Canon. I'm wondering if I can attach my 600 EX -RT Speedlites to the DF hot shoe?

I'm talking about using the flash in full manual mode, of course. Just need the DF to trigger it and not damage the body or flash.

There's a comment in the Phase One knowledge base about the 580EX working, but not a lot of information elsewhere that I can find. Canon uses 6V I think, not sure about P1? There's also the issue of pin placement.

So the questions are:
1. Will the DF trigger the latest generation of Canon Speedlites (600 EX)?
2. Is there a risk of damaging camera or flash when trying to do so?
3. Can I use the Speedlite Transmitter (ST-E3-RT) with the DF e.g. to control two 600EX's in manual mode (what I actually want to do)
4. If doing so, should I use the hotshoe or have the flash off camera and use a PC cord?

Thanks for any information!

Cheers,

Rob
NNN635104990611782478
 
Posts: 1
Joined: Sat Jul 27, 2013 6:17 am

Re: Canon Speedlites on Phase One DF?

Postby NNN635123934527950155 » Tue Aug 27, 2013 2:49 am

Hi Rob-

Did you ever receive a reply to this post? I am also new to Phase and have exactly the same question.

Ken

ken.rhodes@galiptylight.com
www.galiptylight.com
NNN635123934527950155
 
Posts: 3
Joined: Sun Aug 18, 2013 4:30 am

Re: Canon Speedlites on Phase One DF?

Postby PhaseoneUser55657 » Tue Aug 27, 2013 12:37 pm

Ok,
Cannot speak of specifics, but in general with the flash in Manual mode should not have a problem, BUT you will have NO TTL or flash compensation. You would have to set the power manually. I don't know if the Cannon flash has an AUTO mode where it handles the exposure, (i.e. dial in the aperture and iso and it will meter the scene, I have a few older flashes that can do this.)

Hardware side, don't know what would happen if one of the flashes little signal pins were in the same spot as one in the hot shoe, might blow up one or the other. (I would put some plastic tape over everything but the center pin and the slide rail (That is where it picks up ground).

My suggestion. Get a Hotshoe to Sync cable adapter (if the speedlite does not have a sync plug), use a sync cable from the DF to it. Some Hotshoe adapters will slide into the hotshoe of the DF.

If you really need the TTL, I only know that Metz makes a Flash system, that has the flash with the capability of different hot shoe mounts. I have the Metz 54mk3 and the shoe for Mamiya, works fine, very rarely ever use it directly on the camera, 99% it is in manual and I remote trigger it.
PhaseoneUser55657
 
Posts: 222
Joined: Mon Aug 06, 2012 2:19 pm

Re: Canon Speedlites on Phase One DF?

Postby simonlok » Wed Sep 03, 2014 10:52 pm

Did you ever test this out?
simonlok
Certified Professional
Certified Professional
 
Posts: 15
Joined: Mon Jan 07, 2013 5:17 pm
Location: NYC

Re: Canon Speedlites on Phase One DF?

Postby Digital Transitions, Doug » Thu Sep 18, 2014 12:43 am

1. Yes.
2. No meaningful risk unless the speedlite is very damaged.
3. Yes.
4. Either.
Digital Transitions, Doug
Certified Professional
Certified Professional
 
Posts: 160
Joined: Wed Mar 21, 2012 3:34 pm

Re: Canon Speedlites on Phase One DF?

Postby simonlok » Thu Sep 25, 2014 5:28 pm

So I finally got around to bringing a ST-E3-RT and a few 600EX-RTs with me to test with a buddy's 645DF (not plus version). Unfortunately the ST-E3-RT is not compatible. So the answer question number 3, at least as far as I can tell, is no, it does not work.


Things that do work:

Put a 600EX-RT onto the 645DF. Put 600EX-RT into manual mode. It will fire.

Put a 600EX-RT onto the 645DF in manual mode, set it to optical transmission master. Put a 600EX-RT anywhere else in the room set to optical slave. Both the 600EX-RT on the 645DF master and the 600EX-RT slave will fire, no problems.


Things that do not work:

Put a 600EX-RT onto the 645DF. Put the 600EX-RT into manual mode. Put the 600EX-RT on the 645DF into RF master mode. Put a 600EX-RT into RF slave mode someplace else in the room. The 600EX-RT master on the 645DF fires with no problem. The 600EX-RT placed elsewhere in the room will not fire.

Put a ST-E3-RT onto the 645DF. The ST-E3-RT runs in RF master mode. Put a 600EX-RT into RF slave mode anywhere in the room. Test button works and makes the 600EX-RT fire. However when you shoot the 645DF the 600EX-RT does not fire.


The result is quite surprising. I figured that in manual mode "things would just work." However clearly there is something strange going on that makes the RF mode and the ST-E3-RT specific to Canon.

After doing some more research I believe that anybody that wants to do this kind of a thing is best off acquiring a YN-E3-RT for $130. If I needed to fire 600EX-RTs from a 645DF that's what I would be trying to do as my next step.
simonlok
Certified Professional
Certified Professional
 
Posts: 15
Joined: Mon Jan 07, 2013 5:17 pm
Location: NYC

Re: Canon Speedlites on Phase One DF?

Postby NN635005325551014005UL » Thu Apr 02, 2015 5:47 am

Hello all. I'm new here but I have a lot of experience with the technical of many cameras. The 600EX works fine in both ttl and manual mode on DF+ but canons system will not allow the flash to trigger other speed lights unless on a newer Canon body like 6D 5D3, 1Dx etc. however, there is a work around. The Chinese company Yonugo makes a version of the 600EX and the 600ex transmitter that works not only with all Canon brand 600EXrt speed lights but also when on any brand camera. I purchased one just for this reason and it works perfectly though I have never used it on a job I just wanted the option.
Hope that helps.
NN635005325551014005UL
 
Posts: 2
Joined: Tue Apr 02, 2013 9:49 pm
Location: New Haven, CT


Return to Phase One 645DF and DF+ / Mamiya 645DF and DF+



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests