UI text size on 4K monitor

Discussions, questions, comments and suggestions regarding Capture One PRO, Capture One PRO(For Sony), Capture One DB and Capture One Express(For Sony) 11.x for Mac

UI text size on 4K monitor

Postby NN635790973675498599UL » Sun Nov 18, 2018 3:26 am

I just got a 4K monitor, and now I find C1 hard to work with because the UI text is so small.

I'm guessing I'm not the first person to bring this up. Is there any 'setting' in C1 that affects this? Is PhaseOne going to do anything about it? I realize this could be tough to address at this point in the life cycle of a big software product, but there's no getting around it - it's a bullet that has to be bit.
NN635790973675498599UL
 
Posts: 83
Joined: Tue Sep 29, 2015 5:22 am
Location: minneapolis, mn

Re: UI text size on 4K monitor

Postby NNN636735230673236717 » Sun Nov 18, 2018 5:48 am

This is not a unique problem to C1.
I have seen the same complain on video editing forums, where someone gets 4K monitor and the UI becomes unusable.

In my opinion the problem/solution is in DPI of the UI.
All programs written for windows use 'system font' as guide for constructing UI. Everything is scaled according to 'system font' setting. If as you say, you are now working with 4K monitor: Do you find all programs (not only C1) to have very small / unusable UI? If yes, then I would bump up the windows text size and you should find that all programs will benefit from that.

Open 'Control Panel' then select 'Display' and there select 125% or 150% text size. Let it do it's log-out/log-in and restart C1 to see if the adjustment is workable. If 125% or 150% is not enough or you want exact control then click on 'Select custom text size', there you can scale the text from 100% up to 500% in 1% steps.
__________
Rob
NNN636735230673236717
 
Posts: 21
Joined: Wed Sep 26, 2018 2:44 am

Re: UI text size on 4K monitor

Postby NN635790973675498599UL » Sun Nov 18, 2018 4:41 pm

C1 doesn't respond to that setting. That's the problem.
NN635790973675498599UL
 
Posts: 83
Joined: Tue Sep 29, 2015 5:22 am
Location: minneapolis, mn

Re: UI text size on 4K monitor

Postby NNN636735230673236717 » Sun Nov 18, 2018 8:59 pm

NN635790973675498599UL wrote:C1 doesn't respond to that setting. That's the problem.


Interesting...

Here is C1 at 100% (default font size) on my system (24" 1920x1080 display)
Image

and here is C1 with font set to 300% (on the same display)
Image
__________
Rob
NNN636735230673236717
 
Posts: 21
Joined: Wed Sep 26, 2018 2:44 am

Re: UI text size on 4K monitor

Postby NN635790973675498599UL » Sun Nov 18, 2018 10:14 pm

NN635790973675498599UL
 
Posts: 83
Joined: Tue Sep 29, 2015 5:22 am
Location: minneapolis, mn

Re: UI text size on 4K monitor

Postby David532 » Sun Nov 18, 2018 10:19 pm

NN635790973675498599UL wrote:C1 doesn't respond to that setting. That's the problem.

Just to support what Rob says. I had a similar problem on my 12 inch laptop with 1920x1080 display. Windows was set to 150% and Capture One was nice!y readable on the display but not all the panels would show, the cure for that problem was to set scale in Windows 10 to 100% when everything showed but was also very tiny.
User avatar
David532
 
Posts: 294
Joined: Wed Mar 18, 2009 5:31 pm
Location: Thornbury, Uk

Re: UI text size on 4K monitor

Postby SFA » Sun Nov 18, 2018 10:45 pm

NN635790973675498599UL wrote:I just got a 4K monitor, and now I find C1 hard to work with because the UI text is so small.

I'm guessing I'm not the first person to bring this up. Is there any 'setting' in C1 that affects this? Is PhaseOne going to do anything about it? I realize this could be tough to address at this point in the life cycle of a big software product, but there's no getting around it - it's a bullet that has to be bit.


You need a 4k monitor that is physically larger so that your system can display the text characters at a human readable size (mildly adjusted from a "normal" expectation to suit your personal eyesight requirements if necessary) using the same number of (larger) pixels.

Or sit closer to the screen - but in general that is probably not a great idea.

A second screen might also work in many situations providing you system configuration could successfully either support two screens of the same basic resolution but running at different resolutions or using different Text scaling in Windows OR support 2 screens of different resolutions without taking a hit on display performance.

There may be other options that could help somewhat but probably not enough to satisfy all possible opinions.


HTH.


Grant
SFA
 
Posts: 6104
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:32 pm

Re: UI text size on 4K monitor

Postby NNN635234044924148083 » Mon Nov 19, 2018 11:15 am

Quick comment without diving to much into your description...I had similar experiences as I mistakenly used a dvi single link rather a dvi dual link cable!
M.
NNN635234044924148083
 
Posts: 5
Joined: Mon Apr 10, 2017 12:59 pm


Return to Capture One 11.x Software



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest