Z7 and Capture one

Discussions, questions, comments and suggestions regarding Capture One PRO, Capture One PRO(For Sony), Capture One DB and Capture One Express(For Sony) 11.x for Mac

Z7 and Capture one

Postby NNN636522550855651183 » Thu Nov 08, 2018 4:12 pm

Hi
I just received my Nikon Z7 and it looks like capture one is not recognizing it.

Any word for an update coming?
NNN636522550855651183
 
Posts: 1
Joined: Mon Jan 22, 2018 10:58 pm

Re: Z7 and Capture one

Postby Ian3 » Thu Nov 08, 2018 4:38 pm

Capture One won't recognise it until Phase One introduces support for the camera. I have no doubt that support for it will come, and probably quite soon. But Phase One have a policy never to announce in advance. They base their profiles for cameras on their own testing of the model, not just on manufacturers' data, so it may take time. Better perhaps to not announce a date when support will be introduced than to announce one and then take flak for the deadline slipping.

Ian
Ian3
 
Posts: 2659
Joined: Fri Apr 18, 2008 3:52 pm
Location: Bristol, England

Re: Z7 and Capture one

Postby Peter Gruener » Thu Nov 08, 2018 6:08 pm

Well, how many more threads about support for new cameras especially the Z7 and potentially Z6 do we really need? :)

viewtopic.php?f=71&t=29238
viewtopic.php?f=71&t=29026

For sure it will be supported with either a .x release or with a new version release - once it will be supported you will find it out.
Peter Gruener
 
Posts: 95
Joined: Thu May 13, 2010 8:43 pm

Re: Z7 and Capture one

Postby NN13765 » Fri Nov 09, 2018 8:27 am

Ian3 wrote:Better perhaps to not announce a date when support will be introduced than to announce one and then take flak for the deadline slipping.

Ian


Perhaps, unless in the meantime the pesky customers have found alternative solutions and are no longer C1 users.
NN13765
 
Posts: 16
Joined: Sun Mar 29, 2009 11:22 am

Re: Z7 and Capture one

Postby tenmangu81 » Fri Nov 09, 2018 10:13 am

It would be crazy not to wait for a few weeks or months after having bought a Nikon Z7 and to switch to an other software, with all the issues that could be encountered when changing software (non homogeneous colours, need to become familiar with the new software, less performant tools and capacities,...).
Be patient !! And meanwhile, you can transform your RAW into DNG manageable by C1.
tenmangu81
 
Posts: 769
Joined: Thu Dec 04, 2014 6:33 pm
Location: Paris, France

Re: Z7 and Capture one

Postby NN13765 » Fri Nov 09, 2018 10:30 am

Not so crazy if you really need to work with the raw files and maybe you are already somewhat familiar with the other software and think "you know what, this isn't so bad after all, think I'll buy it instead of upgrading to v12 ".

As for converting to DNG - I assume you haven't actually tried it.
NN13765
 
Posts: 16
Joined: Sun Mar 29, 2009 11:22 am

Re: Z7 and Capture one

Postby John Doe » Fri Nov 09, 2018 10:43 am

What puzzles me is people purchasing a new camera without checking first that the software they use is compatible with it. I don't get it.
Sony DSC-RX100 - Capture One Pro 10.2.1 (macOS Sierra 10.12.6)
THIS IS A USER TO USER FORUM. FOR FEATURE REQUESTS AND BUG REPORTS, FILE A SUPPORT CASE AT https://www.phaseone.com/SupportMain.aspx
John Doe
 
Posts: 1027
Joined: Sun Jan 31, 2016 10:15 pm

Re: Z7 and Capture one

Postby NN13765 » Fri Nov 09, 2018 11:05 am

John Doe wrote:What puzzles me is people purchasing a new camera without checking first that the software they use is compatible with it. I don't get it.


Speaking for myself, I'm not that wedded to C1 that using an alternative - for a while - is a huge deal, and the inconvenience is compensated by having the Z7 to carry around instead of a big DSLR. When C1 support for Z7 is released, I'll switch back. Or maybe I won't....
NN13765
 
Posts: 16
Joined: Sun Mar 29, 2009 11:22 am

Re: Z7 and Capture one

Postby tenmangu81 » Fri Nov 09, 2018 3:14 pm

NN13765 wrote:As for converting to DNG - I assume you haven't actually tried it.


I haven't try with Nikon Z7 as I don't have one, but tried with other cameras..... And it was correct, not that bad after all.
tenmangu81
 
Posts: 769
Joined: Thu Dec 04, 2014 6:33 pm
Location: Paris, France

Re: Z7 and Capture one

Postby Keith Reeder » Fri Nov 09, 2018 7:57 pm

NN13765 wrote:Not so crazy if you really need to work with the raw files

Did someone force you to buy a Z7?

Did all of your other cameras suddenly stop working?

Didn't think so. In which case "need" doesn't come into it.
Keith Reeder
Keith Reeder
 
Posts: 1198
Joined: Mon Sep 29, 2008 7:43 pm
Location: Blyth, NE England

Re: Z7 and Capture one

Postby NN13765 » Fri Nov 09, 2018 8:25 pm

Of course none of us “need” any of this stuff. Life will go on with or without PhaseOne’s help. Likewise I’m sure PhaseOne will get by if a few users are tempted away elsewhere.
NN13765
 
Posts: 16
Joined: Sun Mar 29, 2009 11:22 am

Re: Z7 and Capture one

Postby jknights » Sat Nov 10, 2018 3:33 pm

NN13765 wrote:
Ian3 wrote:Better perhaps to not announce a date when support will be introduced than to announce one and then take flak for the deadline slipping.

Ian


Perhaps, unless in the meantime the pesky customers have found alternative solutions and are no longer C1 users.



Exactly.
This 'thing' about missed deadlines is cough-aheeem (non-PC statement) 'very American'.
Missing a deadline means that you underestimated - the complexity, the resources available or you got distracted. None of which is a heinous crime (except in USA where there is a blame culture!). If it is late then take a few deep breaths extra! This is real live experience talking so excuse me.
jknights
 
Posts: 66
Joined: Sat Apr 12, 2014 2:19 pm


Return to Capture One 11.x Software



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests