Bug in C1 with raw colors

Discussions, questions, comments and suggestions regarding Capture One PRO, Capture One PRO For Sony / Fujifilm, Capture One DB and Capture One Express For Sony / For Fujifilm 12.x for Windows

Bug in C1 with raw colors

Postby NNN636995018943997858 » Tue Jul 23, 2019 5:22 pm

Hi
I get a really strange bug in C1. Raw color are incorrects and I don't manage to make them match to reality. I explain :
On JPG picture from my camera, I get a green color from a firework. That's the correct color and C1 display it correctly. However with the raw picture, the firework is displayed red. What is the most weird, when I export the raw picture to JPG, directly without any modification or particular set, I get a green firework similar to the camera JPG.
My export setting is Adobe RGB, my proof view is identical, and proof view is activated.
Anyone know how I could fix this problem ?
My camera is a G7X II and I'm using Capture one 12
NNN636995018943997858
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 23, 2019 7:04 pm

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby SFA » Tue Jul 23, 2019 8:07 pm

Do you have exposure warnings active?
SFA
 
Posts: 6956
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:32 pm

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby NNN636995018943997858 » Wed Jul 24, 2019 1:14 am

Hi,
No it isn't active. It doesn't look like a mask Anyway. More like a color managment behovior. I'd liketo send screenshot but I have first to figure out how to do it :lol:
NNN636995018943997858
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 23, 2019 7:04 pm

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby deejjjaaaa » Wed Jul 24, 2019 4:31 am

NNN636995018943997858 wrote:Hi
I get a really strange bug in C1. Raw color are incorrects and I don't manage to make them match to reality. I explain :
On JPG picture from my camera, I get a green color from a firework. That's the correct color and C1 display it correctly. However with the raw picture, the firework is displayed red. What is the most weird, when I export the raw picture to JPG, directly without any modification or particular set, I get a green firework similar to the camera JPG.
My export setting is Adobe RGB, my proof view is identical, and proof view is activated.
Anyone know how I could fix this problem ?
My camera is a G7X II and I'm using Capture one 12


you might want to share a raw file & jpg to see if others can reproduce the issue...
deejjjaaaa
 
Posts: 237
Joined: Fri May 27, 2011 7:53 pm

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby Jim MSP » Wed Jul 24, 2019 6:37 am

Sharing an example would be fine.

Also - are you saying that this happens on all photos, or just the fireworks photos?
Jim MSP
 
Posts: 696
Joined: Fri Jun 04, 2010 5:20 pm

SPAM REPORTED

Postby Keith Reeder » Wed Jul 24, 2019 12:56 pm

____________________________________
Keith Reeder
 
Posts: 1231
Joined: Mon Sep 29, 2008 7:43 pm
Location: Blyth, NE England

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby NNN636995018943997858 » Wed Jul 24, 2019 1:36 pm

I noticed it with firework because it's really noticable in this situation, but it's actually with all picture contening high light tone. eg With cloud most of colors are absorbed in a sort of uni white too much white. All color shade disapear and I get strong difficulties, if not impossible to reveal all colors.

I joined sample pictures via Wetransfert

https://we.tl/t-kmu2uPj96z

here another sample with cloud

https://we.tl/t-N3BtX0vMaY
NNN636995018943997858
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 23, 2019 7:04 pm

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby NNN636995018943997858 » Wed Jul 24, 2019 1:40 pm

I'd like, one time again, make precision about that : when I export in JPG without any sort of set, I get back correct colors
NNN636995018943997858
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 23, 2019 7:04 pm

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby Jim MSP » Wed Jul 24, 2019 3:00 pm

NNN636995567916497627 wrote:Like you many people find a bug in C1 with raw colors. But if you read some Layerpoint blog then you can understand the process of how to fix it. Many users have already fixed this problem after reading that blog. So i suggest viewing that blog. Hope it will help a lot.


No blogs at this link. Just bots for gamers. Searches for CO turned up nothing.
Jim MSP
 
Posts: 696
Joined: Fri Jun 04, 2010 5:20 pm

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby Jim MSP » Wed Jul 24, 2019 3:22 pm

NNN636995018943997858 wrote:I noticed it with firework because it's really noticable in this situation, but it's actually with all picture contening high light tone. eg With cloud most of colors are absorbed in a sort of uni white too much white. All color shade disapear and I get strong difficulties, if not impossible to reveal all colors.

I joined sample pictures via Wetransfert

https://we.tl/t-kmu2uPj96z

here another sample with cloud

https://we.tl/t-N3BtX0vMaY


I have downloaded them. I do see what you see, sort of. The preview is much different.
I have also looked at them in Lightroom. The RAW and JPEG look the same.
Very interesting.
I'll be back after I play and look closer.
Jim MSP
 
Posts: 696
Joined: Fri Jun 04, 2010 5:20 pm

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby Bobtographer » Wed Jul 24, 2019 4:22 pm

I've DL and opened up the RAW in C1 and then opened the JPEG in Microsoft Photos - both look the same on my system.
Bobtographer
 
Posts: 509
Joined: Tue Feb 12, 2008 1:01 am
Location: England

Re: Bug in C1 with raw colors

Postby Jim MSP » Wed Jul 24, 2019 8:02 pm

I have looked at your raw shots, and a few of my fireworks shots with both Capture One, and with Lightroom.
I believe that there is not a bug in the CO raw colors.

The areas where the differences occur in your shots are dominated by blown highlights.
The differences that occur are due to how CO handles the overexposed colors. The CO previews show those differences quite clearly.
In my fireworks without a lot of blown out areas, the reds and greens are clearly distinguished by CO.
Jim MSP
 
Posts: 696
Joined: Fri Jun 04, 2010 5:20 pm


Return to Capture One 12.x Software for Windows



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests