Moving catalog from OS X to Windows: 'view only' images!

Discussions, questions, comments and suggestions regarding Capture One PRO, Capture One PRO(For Sony), Capture One DB and Capture One Express(For Sony) 11.x for Mac

Moving catalog from OS X to Windows: 'view only' images!

Postby grasjeroen » Thu Feb 14, 2019 9:22 am

Dear all,

A long time ago I did use Aperture on my Mac, but I abandoned it when Apple pulled the plug, and changed to Capture One Pro; no regrets at all. Now, after so long a time, I started to convert my Aperture library to Capture One, and want to use that catalog on my Windows system. The conversion is done, I can use the catalog on my (very old) Mac, but when I copy this catalog to Windows, and locate the referenced files (on a NAS accessible by the Mac and the PC), most of my files all of a sudden are 'view only', showing the eye icon in the bottom right corner. Any clues on how to fix this? The same files are ok to edit in Capture One on the Mac.

Kind regards,

Jeroen
grasjeroen
 
Posts: 40
Joined: Thu Sep 24, 2015 9:35 pm

Re: Moving catalog from OS X to Windows: 'view only' images!

Postby Paul_Steunebrink » Thu Feb 14, 2019 10:34 am

The read-only tag can have several causes. To name a few for checking your system.

- you accidentally run a limited version of Capture One, like Pro DB, Pro Sony, Pro Fujifilm; in CO/Win go to the Help menu, About
- the drive where the images are stored is read-only from the Windows system; check for the necessary permissions, in particular from the parent folder down to the subfolder and file levels; check for inherited permissions
Best regards,
Paul E. Steunebrink, Image Alchemist (website All about Capture One), Capture One trainer
User avatar
Paul_Steunebrink
Certified Professional
Certified Professional
 
Posts: 9465
Joined: Tue Feb 06, 2007 8:49 pm
Location: The Netherlands

Re: Moving catalog from OS X to Windows: 'view only' images!

Postby grasjeroen » Thu Feb 14, 2019 11:37 am

Thanks Paul for your suggestions!

I do run the full version, as I can edit in other catalogs, and even some files in the catalog at hand.
The permissions of the files are the same on Mac and PC, as I use the same account to access the NAS.

Any other suggestions?
grasjeroen
 
Posts: 40
Joined: Thu Sep 24, 2015 9:35 pm

Re: Moving catalog from OS X to Windows: 'view only' images!

Postby Paul_Steunebrink » Thu Feb 14, 2019 2:34 pm

grasjeroen wrote:(...)
The permissions of the files are the same on Mac and PC, as I use the same account to access the NAS.

Unless you have any kind of directory services running in your network, user accounts are different by default between two systems, even two Macs or Windows systems.

Don't be fooled by the name of the account. That is not what counts.
Best regards,
Paul E. Steunebrink, Image Alchemist (website All about Capture One), Capture One trainer
User avatar
Paul_Steunebrink
Certified Professional
Certified Professional
 
Posts: 9465
Joined: Tue Feb 06, 2007 8:49 pm
Location: The Netherlands

Re: Moving catalog from OS X to Windows: 'view only' images!

Postby grasjeroen » Mon Feb 18, 2019 11:42 am

I am not talking about the account with which I log in to OS X or Windows. I have a separate account on my NAS, which is used by the different systems to access the files. So I'd say I do use the same account for accessing the files (and that is what counts, I'd say).

However, accounts are unfortunately not the issue. I did some more testing, and have created a new catalog on my Windows system. Here I imported (by reference, so no change in location) the images that are in the catalog that shows the eye icon. In the new catalog all images are perfectly editable. So I'd say the culprit is in the catalog.

More clues?
grasjeroen
 
Posts: 40
Joined: Thu Sep 24, 2015 9:35 pm

Re: Moving catalog from OS X to Windows: 'view only' images!

Postby Paul_Steunebrink » Mon Feb 18, 2019 12:06 pm

Okay, account issues ruled out. ;-)

The catalog. What you could do is put some read-only images in an Album. Export that Album as a catalog. Open that catalog. Read-only yes/no?

Next, import that catalog into a new catalog. Read-only yes/no?
Best regards,
Paul E. Steunebrink, Image Alchemist (website All about Capture One), Capture One trainer
User avatar
Paul_Steunebrink
Certified Professional
Certified Professional
 
Posts: 9465
Joined: Tue Feb 06, 2007 8:49 pm
Location: The Netherlands


Return to Capture One 11.x Software



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest