GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Discussions, questions, comments and suggestions regarding Capture One PRO, Capture One PRO(For Sony), Capture One DB and Capture One Express(For Sony) 11.x for Mac

GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Alain » Wed Aug 15, 2018 11:08 pm

Hi

Is there a difference between a GPU with 4 or 8 GB of memory?

In other words : Is C1 needing a lot of GPU memory?
Alain
 
Posts: 174
Joined: Fri Apr 08, 2011 10:49 pm

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Bobtographer » Thu Aug 16, 2018 2:40 am

I recently swapped from an 8GB R9 390 to a 4GB R9 Fury - no difference
AMD R1700 OC 3.8GHz | AMD R9 Fury 4GB | 32GB G.Skill FlareX 3200MHz DDR 4 | 250GB Samsung 960 Evo M.2 NVMe
LG 27UD88 | LG 27 ColorPrime | C1 11.3 | Win10 64Pro 1803
Bobtographer
 
Posts: 436
Joined: Tue Feb 12, 2008 1:01 am
Location: England

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby cdc » Thu Aug 16, 2018 6:30 am

I'm no expert on things GPU, but wouldn't things outside of C1 also come into play, like which monitor your running?
cdc
 
Posts: 499
Joined: Sat Dec 12, 2015 12:15 am

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby gusferlizi » Thu Aug 16, 2018 8:26 am

Typically it will cache more 'pre-rendered' images with more vram, but if your CPU/GPU/SSD combo are fast enough you may not notice this benefit.
Praise Kek.
User avatar
gusferlizi
 
Posts: 473
Joined: Fri Jun 17, 2016 3:04 am
Location: London, England

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Alain » Fri Aug 17, 2018 5:32 pm

gusferlizi wrote:Typically it will cache more 'pre-rendered' images with more vram, but if your CPU/GPU/SSD combo are fast enough you may not notice this benefit.

Any idea about how much RAM is used for each image (off course depending on image size)?
Alain
 
Posts: 174
Joined: Fri Apr 08, 2011 10:49 pm

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Bobtographer » Sat Aug 18, 2018 12:58 am

Alain wrote:
gusferlizi wrote:Typically it will cache more 'pre-rendered' images with more vram, but if your CPU/GPU/SSD combo are fast enough you may not notice this benefit.

Any idea about how much RAM is used for each image (off course depending on image size)?

Download GPU-Z
AMD R1700 OC 3.8GHz | AMD R9 Fury 4GB | 32GB G.Skill FlareX 3200MHz DDR 4 | 250GB Samsung 960 Evo M.2 NVMe
LG 27UD88 | LG 27 ColorPrime | C1 11.3 | Win10 64Pro 1803
Bobtographer
 
Posts: 436
Joined: Tue Feb 12, 2008 1:01 am
Location: England

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Alain » Sat Aug 18, 2018 9:16 am

Bobtographer wrote:
Alain wrote:
gusferlizi wrote:Typically it will cache more 'pre-rendered' images with more vram, but if your CPU/GPU/SSD combo are fast enough you may not notice this benefit.

Any idea about how much RAM is used for each image (off course depending on image size)?

Download GPU-Z


Thanks, already used GPU-Z often to check the GPU Load forgot about the memory parameter.

On my 2GB card I see a usage of max. 1.3GB, where approx. 1GB is added when I start C1 and browse slowly through some images. Zooming or scrolling inside a image has no extra visible impact on memory usage. (24 and 36MB images)
Alain
 
Posts: 174
Joined: Fri Apr 08, 2011 10:49 pm

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Alain » Sat Aug 18, 2018 12:49 pm

Alain wrote:
Bobtographer wrote:...
Download GPU-Z


Thanks, already used GPU-Z often to check the GPU Load forgot about the memory parameter.

On my 2GB card I see a usage of max. 1.3GB, where approx. 1GB is added when I start C1 and browse slowly through some images. Zooming or scrolling inside a image has no extra visible impact on memory usage. (24 and 36MB images)


I forgot to ask: Could somebody with a 4GB or 8GB card try the same?

thanks in advance


Alain
Alain
 
Posts: 174
Joined: Fri Apr 08, 2011 10:49 pm

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Bobtographer » Sun Aug 19, 2018 12:36 pm

Memory doesn't spike above 3770MB for me (it's already just under 2GB in windows before opening C1)
AMD R1700 OC 3.8GHz | AMD R9 Fury 4GB | 32GB G.Skill FlareX 3200MHz DDR 4 | 250GB Samsung 960 Evo M.2 NVMe
LG 27UD88 | LG 27 ColorPrime | C1 11.3 | Win10 64Pro 1803
Bobtographer
 
Posts: 436
Joined: Tue Feb 12, 2008 1:01 am
Location: England

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Alain » Sun Aug 26, 2018 10:13 am

Bobtographer wrote:Memory doesn't spike above 3770MB for me (it's already just under 2GB in windows before opening C1)


Thanks

It seems that the GPU memeory is used. Is there somebody with a 8GB GPU that could run the test to?


Alain
Alain
 
Posts: 174
Joined: Fri Apr 08, 2011 10:49 pm

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Bobtographer » Mon Aug 27, 2018 5:55 pm

If my memory didn't top out, so not sure why you'd need to run with 8GB card too.. I doubt it will breach 4GB
AMD R1700 OC 3.8GHz | AMD R9 Fury 4GB | 32GB G.Skill FlareX 3200MHz DDR 4 | 250GB Samsung 960 Evo M.2 NVMe
LG 27UD88 | LG 27 ColorPrime | C1 11.3 | Win10 64Pro 1803
Bobtographer
 
Posts: 436
Joined: Tue Feb 12, 2008 1:01 am
Location: England

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Alain » Mon Aug 27, 2018 6:47 pm

Bobtographer wrote:If my memory didn't top out, so not sure why you'd need to run with 8GB card too.. I doubt it will breach 4GB


Well on my 2Gb RAM GPU 1GB was used, on you're 4 GB RAM GPU almost 2GB was used, but neither topped out. For me it's normal that memory is not topped out. I'm really curious to the amount RAM that's used on 8Gb card.


Alain
Alain
 
Posts: 174
Joined: Fri Apr 08, 2011 10:49 pm

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Bobtographer » Mon Aug 27, 2018 9:31 pm

If you were running an 8K display, I'd say an 8GB card was probably a must.
AMD R1700 OC 3.8GHz | AMD R9 Fury 4GB | 32GB G.Skill FlareX 3200MHz DDR 4 | 250GB Samsung 960 Evo M.2 NVMe
LG 27UD88 | LG 27 ColorPrime | C1 11.3 | Win10 64Pro 1803
Bobtographer
 
Posts: 436
Joined: Tue Feb 12, 2008 1:01 am
Location: England

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby Alain » Mon Aug 27, 2018 10:33 pm

Bobtographer wrote:If you were running an 8K display, I'd say an 8GB card was probably a must.


Well only 2560*1440 + 1600*1200 and the difference to you're 4K explains the difference in RAM usage.
Alain
 
Posts: 174
Joined: Fri Apr 08, 2011 10:49 pm

Re: GPU memory : 4 or 8 GB any difference?

Postby NNN636165693242495433 » Tue Aug 28, 2018 4:05 pm

I run 2 setups, desktop with 8gb card and a laptop with integrated graphics. I don't notice a difference when working with capture one even when going through my session library with 50mp files.
Richard Shinn Atlanta Headshot and Portrait photographer
https://www.rshinnphoto.com/
NNN636165693242495433
Certified Professional
Certified Professional
 
Posts: 6
Joined: Mon Dec 05, 2016 10:15 pm
Location: atlanta ga

Next

Return to Capture One 11.x Software



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 44 guests